Wij regelen de crematie die u wenst

Bij de keuze voor cremeren regelen wij in overleg met u de crematie die u wenst. De afscheidsplechtigheid vindt meestal plaats in de aula van ons rouwcentrum, maar een plechtigheid in het crematorium is ook mogelijk. Soms gaat er een kerkelijke samenkomst aan vooraf. Onze rouwcentra zijn voorzien van een moderne geluidsinstallatie, microfoon, beeldschermen en een orgel. Uiteraard is het ook mogelijk om gebruik te maken van onze keuken. Van een eenvoudig kopje koffie of thee tot een complete koffietafel. Onze gastvrouwen en -heren serveren alles netjes en stijlvol. Heeft u aanvullende wensen of wilt u liever gebruik maken van een ander uitvaartcentrum? Alles is bespreekbaar.

Termijn van cremeren

Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden gecremeerd worden. En niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Dit staat in de Wet op de lijkbezorging. Van het termijn van 6 werkdagen kan worden afgeweken, bijvoorbeeld om godsdienstige redenen. Of als familie uit een ver land de uitvaart wil bijwonen. Dit is alleen mogelijk met toestemming van de officier van justitie en/of de burgemeester.

Bewaartermijn van de as

Na de crematie moet het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren. Daarna mogen de nabestaanden de asbus ophalen. Zo hebben nabestaanden de tijd om na te denken over wat zij met de as van de overledene willen doen.

Van het termijn van 1 maand  kan worden afgeweken als nabestaanden de asbus eerder mee willen nemen om deze naar het buitenland te brengen. Hiervoor dient een verzoek voor ontheffing van de bewaartermijn te worden ingediend bij de officier van justitie.

Wat moet er na de crematie met de as gebeuren?

Als u na een maand de as van de overledene op mag halen kunt u de as zijn definitieve bestemming geven. Zo is het mogelijk om de as te verstrooien over land of water. U kunt ook de as in een mooie urn bewaren en deze neerzetten op een mooie plaats bij u thuis of op een andere dierbare plaats. Er is ook de keuze om een combinatie te doen van bijzetten en verstrooien. Een klein gedeelte van de as bewaart u in een urn of sierraad en de rest van de as kan u verstrooien.

De gemiddelde hoeveelheid as na een crematie van een volwassen persoon is ongeveer 3 tot 3,5 liter. Dit is afhankelijk van de houtsoort en grootte van de kist, de omvang van de overledene en de botstructuur van een overledene.

Asbestemmingen op een rij:

Funeral Products urn

Urnen collectie

Er zijn veel verschillende urnen in allerlei vormen, maten en kleuren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een urn van keramiek, glas, hout, metaal of ecologische urnen.

Bekijk het assortiment op www.funeralproducts.eu/nl

Assieraad in de vorm van een ketting met hart

Assieraden

U kunt een deel van de as bewaren in een assieraad. Zo draagt u uw dierbare als het ware met u mee.

Bekijk het assortiment op www.funeralproducts.eu/nl

Strooiveld voor het verstrooien van de as

Strooiveld

Een strooiveld is een speciaal aangelegd grasveld op het terrein van een crematorium/begraafplaats, park, tuin of in een bos waar de as wordt verstrooid. Indien u wenst kan dat in het bijzijn van nabestaanden gebeuren.

Columbarium voor het bewaren van de urn

Columbarium

Dit is een speciale muur voor het bewaren van urnen. Een plaats in de urnenmuur wordt meestal uitgegeven voor 5 jaar, met de mogelijkheid om steeds met 5 jaar te verlengen. 

Urnengraf op een natuurbegraafplaats

Urnengraf

Dit is een klein graf boven of ondergronds waarin een urn gezet kan worden. Een urnengraf wordt meestal uitgegeven voor 5 jaar, met de mogelijkheid om steeds met 5 jaar te verlengen. 

As verstrooien boven zee

As verstrooien op zee

De as wordt verstrooid per vliegtuig boven zee of per schip, op zee of op binnenwater. Indien u wenst in het bijzijn van de familie. 

Verstrooiing van de as door middel van ballonverstrooiing

Ballonverstrooiing

Tijdens het stijgen van de ballon (heliumballon) neemt de druk buiten af ten opzichte van de druk in de ballon waardoor deze gaat uitzetten. Op een hoogte van 20 tot 25 kilometer wordt de druk op de wand van de ballon zo groot dat hij knapt in kleine fragmenten, op dat moment komt de as vrij en verspreidt zich over de vier windstreken.

Kijk voor meer informatie op www.ballonverstrooiing.nl

As verstrooien in de natuur

Verstrooien in de natuur

Het is niet toegestaan om de as overal waar u wilt te verstrooien. Een gemeente mag zelf bepalen waar de as wel of niet verstrooid mag worden. Vaak mag het overal, behalve op een aantal specifiek genoemde plaatsen. Dit is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening van de desbetreffende gemeente.

As vervoeren naar buitenland

As naar buitenland

Voor het uitvoeren van as zijn wettelijk geen documenten nodig. Het is wel verstandig om een (Engelse) verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij de asbus te voegen. Wilt u meer informatie over de uitvoer via luchthaven Schiphol dan kunt u contact opnemen met de Douane van Schiphol. Voor de lokale regels kunt u contact opnemen met de buitenlandse ambassade in Nederland. (Zonder ontheffing moet u 1 maand wachten voordat u de asbus mag uitvoeren.)

Dr. C.J. Vaillantfonts

Bij een crematie blijven, naast de as van de overledene, ook metalen achter. Deze zijn bestand tegen de hoge temperaturen en als zodanig ook duidelijk herkenbaar. Het betreft hier vooral de hoogwaardige materialen die worden gebruikt voor kunstgewrichten en andere chirurgische materialen. Juist omdat deze materialen hoogwaardig zijn, zijn ze in de regel ook kostbaar.

Nadat de hoogwaardige metalen uit de crematie-as zijn verwijderd, worden deze in het crematorium bewaard. Gespecialiseerde bedrijven verzamelen ze én dragen vervolgens zorg voor de recycling van de basismaterialen. Deze worden gebruikt als grondstof voor verschillende industrieën, zoals bijvoorbeeld de vliegtuigbouw. Ook edelmetalen (zoals bijvoorbeeld goud) worden soms in de as aangetroffen

De opbrengsten worden gestort in het Dr. C.J. Vaillant Fonds – het Goede Doelen Fonds van de LVC – dat hiermee sinds 1997 een breed palet aan goede doelen en waardevolle initiatieven ondersteunt. Iedere (bij voorkeur als ANBI erkende) organisatie kan het Fonds, genoemd naar de eerste persoon die in Nederland gecremeerd is, om financiële ondersteuning vragen.